فهرست مطالب

پژوهش های رهبری آموزشی - پیاپی 18 (زمستان 1397)

نشریه پژوهش های رهبری آموزشی
پیاپی 18 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اسدالله اسدی گرمارودی*، علی شیخ الاسلامی، اسماعیل منصوری لاریجانی صفحات 1-38

    در میان کارکردهای بشری ، یکی از گسترده ترین موضوعات مرتبط با زندگی اجتماعی، مدیریت است به گونه ای که بشر در اداره امور زندگی از تولد تا مرگ ، با آن روبرو است. عرفان اسلامی فی نفسه در همه ابعاد وجود بشر، خاصه در جنبه های اجتماعی آن همچون مدیریت، مکتبی یکپارچه عملی تلقی می شود. این پژوهش، موضوع مدیریت را با رویکرد عرفان اسلامی مبتنی بر نظرات جمعی از صاحب نظران مرتبط در دو قلمرو عرفان و مدیریت آموزشی و برنامه ریزی مورد کاوش قرار داده است، مدل مدیریت مبتنی بر عرفان اسلامی با کفایت شایستگی نیل به اثربخشی در عمل، مواجهه و مدل پیشنهادی مدیریت مبتنی بر آموزه های عرفان اسلامی در سنجه پارسونز در چهار بعد اثربخشی: انطباق، کسب هدف، یگانگی و حفظ الگوها مورد تایید صاحب نظران مرتبط قرار گرفته است . یافته های این پژوهش می تواند هم در باورهای معیار و سنجه و چگونگی تحقق آن در نظام آموزشی، تربیتی و نیز درتقویت و حفاظت از دستاوردهای فرهنگی و معنوی مدیریت سطوح مختلف انقلاب منبعث از تفکرناب اسلام اصیل و هم عاملی در پژوهش گری این حوزه نسبتا مغفول مورد بهره برداری قرارگیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت، عرفان، روش کیو، سنجش پارسونز
  • علی جاویدان*، رحمت الله مرزوقی، جعفر جهانی، جعفر ترک زاده صفحات 39-62
    مقدمه

    تبدیل مدرسه به یک مکان سالم یکی از چالش های دست اندرکاران هر نظام آموزشی محسوب می شود. پژوهش حاضر با هدف توسعه الگوی مدرسه سالم و ارایه یک الگوی جامع با استفاده از اندوخته تجربی و مفهومی انجام شده است.

    روش پژوهش

    برای تعیین مولفه های لازم توسعه الگوی مدرسه سالم با روش مصاحبه نیمه ساختار مند و پرسشنامه نیمه باز ، نظر سر گروه مدیران مدارس مقاطع ابتدایی و متوسطه، متخصصان رشته مطالعات برنامه درسی ، اعضای کمیته پژوهش و اساتید راهنما و مشاور گردآوری شد. داده های حاصله از طریق نرم افزار N-Vivo تجزیه و تحلیل گردید، جدول عناصر مدرسه سالم ، شبکه مضامین سازمان دهنده سطح اول، دوم و مضامین پایه دسته بندی و سازمان دهی شد. اعتبار یابی یافته ها با روش همسو سازی و کنترل و خود بازبینی محقق در طی فرایند جمع آوری و تحلیل یافته ها انجام گرفت.

    یافته ها

    بر اساس نتایج پژوهش، مدرسه سالم دارای 7 مضمون سازمان دهنده سطح اول یا ابعاد اصلی ، 37 مضمون سازمان دهنده سطح دوم و 82 مضمون پایه می باشد .

    نتیجه گیری

    تحقق مدرسه سالم مستلزم توجه به تمامی ابعاد 126 گانه ویژگی های حاصل به وسیله پژوهش حاضر می باشد تا مختصات یک مدرسه سالم طراحی و عملیاتی گردد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، فرهنگ مدرسه، مدرسه، مدرسه سالم، نظام آموزشی
  • بختیار استادی*، رضا زارع صفحات 63-80

    شناسایی، تحلیل و اولویت بندی ریسک، نقش بسزایی در موفقیت پروژه دارد. تمرکز این پژوهش بر روی موسسات آموزشی جامعه هدف سازمان های حاکمیتی با هدف تقلیل حوادث و بیماری های ناشی از کار است. لذا مهم است که در برگزاری دوره های آموزشی ، عوامل ریسک در نظر گرفته شود تا با مدیریت بهتر آنها، اثرگذاری دوره های آموزشی افزایش یابد. بمنظور شناسایی و تاثیر عوامل ریسک، باید آنها را در فرایند آموزش شامل تعیین نیازهای آموزشی، طراحی و برنامه ریزی آموزش، فراهم آوردن آموزش، و ارزیابی و سنجش اثربخشی بررسی کرد. ابتدا با مرور ادبیات و مصاحبه های اکتشافی، ریسک های موجود در 7 عامل ریسک و 17 زیرعامل شناسایی شده اند. سپس، با توجه به فرآیند چهار مرحله ای آموزش، محدوده اثرگذاری ریسک ها با روش تجزیه و تحلیل عوامل شکست و آثار آن از طریق سه شاخص شدت ریسک، احتمال وقوع و احتمال کشف مشخص گردیده و شاخص اولویت ریسک برای هر ریسک محاسبه شده است. نتایج نشان می دهد که تعداد 16 ریسک در ناحیه بحرانی قرار خواهند گرفت. این بیانگر آنست که ریسکها جهت آنالیز و تخصیص منابع مقدم بوده و تیم تحلیل، باید روی کاهش و بر طرف کردن خطاهایی که در ناحیه بحرانی قرار دارند، تمرکز نماید.

    کلیدواژگان: فرآیند آموزش، ریسک، احتمال وقوع ریسک، شدت تاثیر ریسک، احتمال کشف ریسک
  • ابوالفضل صمدیان* صفحات 81-98

    هدف از پژوهش حاضر تعیین تاثیر رهبری اخلاقی بر یادگیری سازمانی با نقش میانجی جو سازمانی نوآورانه در دانشگاه آزاد اسلامی بود.روش پژوهش برحسب هدف کاربردی، از نظر روش گردآوری داده ها توصیفی - همبستگی و از نظر نوع داده کمی بود.جامعه آماری شامل کلیه کارکنان سازمان مرکزی دانشگاه ازاد اسلامی به تعداد 1535 نفر که با استفاده از جدول مورگان و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 320 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها، از سه پرسشنامه استاندارد رهبری اخلاقی براون و همکاران (2005)، یادگیری سازمانی نیفه (2001)، و جو سازمانی نوآورانه سیگل و کایمر(1978) استفاده شد. پس از جمع آوری پرسشنامه ها، توصیف داده ها از طریق میانگین، انحراف معیار، درصد، فراوانی و جداول از طریق نرم افزار SPSS-V22 و استنباط آماری داده ها از طریق مدل سازی معادلات ساختاری و به کمک نرم اافزار LISREL در دوبخش مدل اندازه گیری و بخش ساختاری انجام پذیرفت. در بخش اول ویژگی های فنی پرسش نامه شامل پایایی، روایی همگرا و روایی واگرا بررسی گردید. در بخش دوم نیز ضرایب مسیر و ضرایب معناداری برای بررسی فرضیه های پژوهش های مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که با توجه به نقش میانجی جو سازمانی نوآورانه، رهبری اخلاقی و مولفه های آن بر یادگیری سازمانی کارکنان سازمان مرکزی تاثیر مثبت و معناداری دارند. رهبری اخلاقی بر یادگیری سازمانی تاثیر دارد؛ رهبری اخلاقی بر جو سازمانی نوآورانه تاثیر دارد؛ یادگیری سازمانی بر جو سازمانی نوآورانه تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، یادگیری سازمانی، جو سازمانی نوآورانه
  • عباس قائدامینی هارونی*، رضا ابراهیم زاده دستجردی، مجید ماهرانی برزانی، مهرداد صادقی ده چشمه صفحات 99-134

    هدف این پژوهش تعیین تاثیر مدیریت دانش بر بهره وری نیروی انسانی از طریق سرمایه فرهنگی و سرمایه اجتماعی (مورد مطالعه:دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان)است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه کارکنان شاغل دردانشگاه آزاد اسلامی واحداصفهان به تعداد1000تشکیل دادند که از طریق فرمول نمونه گیری کوکران تعداد 287 نفر به عنوان نمونه از طریق روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شدند .ابزار پژوهش پرسشنامه استاندارد مدیریت دانش لاوسون (2003 (، پرسشنامه استاندارد بهره وری نیروی انسانی هرسی و گلداسمیت (1980) و پرسش نامه سرمایه اجتماعی ناهاپیتوگوشال) 1998)، و پرسشنامه استاندارد سرمایه فرهنگی بوردیو (1999) بود که روایی پرسشنامه ها بر اساس روایی محتوایی،صوری و سازه مورد بررسی قرار گرفتند و پس از اصطلاحات لازم روایی مورد تایید قرار گرفت و از سوی دیگرپایایی پرسش نامه ها با روش آلفای کرونباخ به ترتیب 90/0 ، 91/0 ،88/0 و 89/0برآورد شد و تجزیه و تحلیل داده ها در سطح استنباطی مشتمل بر مدل سازی معادلات ساختاری انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که مدیریت دانش از طریق سرمایه فرهنگی بر بهره وری نیروی انسانی تاثیر مثبت و معناداری دارد که ضریب این تاثیر 25/0 است و از طریق سرمایه اجتماعی بر بهره وری نیروی انسانی تاثیر مثبت و معناداری دارد که ضریب این تاثیر 66/0 است و همچنین تاثیر مستقیم مدیریت دانش بر بهره وری نیروی انسانی معنادار مثبت ضریب این تاثیر 88/0است.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، سرمایه فرهنگی، سرمایه اجتماعی، بهره وری نیروی انسانی
  • آرش رسته مقدم* صفحات 135-169

    تطور و تکامل مفاهیم و نظریه های علمی در درازنایتاریخصورت می گیرد. مدیریت آموزشی به عنوان یک حوزه مطالعاتی از این امر مستثنی نیست. بنابراین، فهم فراز و فرودهای مفهومی این حوزه نیازمند نگریستن به آن به مثابه امری تاریخی است. هدف مقاله حاضر، مطالعه نگاشت تاریخی مدیریت آموزشی از مجرای کنکاش نقادانه کتاب «تاریخ مدیریت آموزشی از منظر کتب درسی» بوده است.به منظور دستیابی به هدف فوق با کاربست روش نقد، کتاب از جنبه بیرونی و درونی، بررسی شده است.یافته ها حاکی از آن است که کتاب مذکور باوجود برخورداری از ویژگی های مثبت فراوان، در پاسخ به پرسش ها و اهداف مدنظر دچار کاستی هایی بوده و به طور بایسته نتوانسته-است شمایل کاملی از تاریخ مدیریت آموزشی را به تصویر بکشد. مقاله با استخراج درس آموزی-هایی به منظور خوشه چینی پژوهشگران داخل کشور از میراث جهانی این حوزه خاتمه یافته است. تطور و تکامل مفاهیم و نظریه های علمی در درازنایتاریخصورت می گیرد. مدیریت آموزشی به عنوان یک حوزه مطالعاتی از این امر مستثنی نیست. بنابراین، فهم فراز و فرودهای مفهومی این حوزه نیازمند نگریستن به آن به مثابه امری تاریخی است. هدف مقاله حاضر، مطالعه نگاشت تاریخی مدیریت آموزشی از مجرای کنکاش نقادانه کتاب «تاریخ مدیریت آموزشی از منظر کتب درسی» بوده است.به منظور دستیابی به هدف فوق با کاربست روش نقد، کتاب از جنبه بیرونی و درونی، بررسی شده است.یافته ها حاکی از آن است که کتاب مذکور باوجود برخورداری از ویژگی های مثبت فراوان، در پاسخ به پرسش ها و اهداف مدنظر دچار کاستی هایی بوده و به طور بایسته نتوانسته-است شمایل کاملی از تاریخ مدیریت آموزشی را به تصویر بکشد.

    کلیدواژگان: تاریخ مدیریت آموزشی، رهبری آموزشی، مدیریت مدرسه، کتب درسی
|
  • Asadallah Asadigarmarodi *, ALI Sheikholeslami, Esmaeil Mansorilarigani Pages 1-38

    Among human functions, one of the broadest issues related to social life is management, which human beings face in managing life from birth to death. Islamic mysticism in itself is considered a unified practical school in all aspects of human existence, especially in its social aspects such as management. This research has explored the subject of management with the approach of Islamic mysticism based on the collective opinions of related experts in the two realms of mysticism and educational management and planning. The management model based on Islamic mysticism is sufficiently competent to achieve effectiveness in practice. And the proposed management model based on the teachings of Islamic mysticism in Parsons's measure in four dimensions of effectiveness: adaptation, goal achievement, unity and maintaining patterns has been approved by relevant experts. The findings of this study can be both in standard beliefs and measures and how to achieve it in the educational system and in strengthening and protecting the cultural and spiritual achievements of the management of different levels of the revolution stemming from the original Islamic thought and a relatively neglected factor in research in this field. To be exploited.

    Keywords: Management, mysticism, Q method, measuring Parsons
  • Ali Javidan *, Ramat Allah Marzooghi, Jafar Jahani, Jafar Torkzadeh Pages 39-62
    Introduction

    Turning a school into a healthy place is one of the challenges for anyone involved in any educational system. The aim of this study was to develop a healthy school model and provide a comprehensive model using experimental and conceptual savings.

    Methods

    In order to determine the necessary components of developing a healthy school model by semi-structured interview method and semi-open questionnaire, the opinion of the group of primary and secondary school principals, curriculum specialists, members of the research committee and supervisors and advisors was collected.The data were analyzed through N-Vivo software, the table of elements of the healthy school, the network of themes organizing the first, second level and the basic themes were categorized and organized.Validation of the findings was performed by the method of alignment and control and self-examination of the researcher during the process of collecting and analyzing the findings.

    Results

    Based on the results of the research, a healthy school has 7 themes organizing the first level or main dimensions, 37 themes organizing the second level and 82 basic themes.

    Conclusion

    Achieving a healthy school requires paying attention to all 126 dimensions of the features obtained by the present study in order to design and operate the characteristics of a healthy school.

    Keywords: Curriculum, School Culture, school, Healthy School, educational system
  • Bakhtiar Ostadi *, Reza Zare Pages 63-80

    Identification, analysis and Risk Prioritization, can play an important role in the success of the project. This study focuses on the training institutions of target community at governance organizations with the aim of reducing work-related accidents and diseases. Therefore, it is important to consider the risk factors in holding training courses in them to better manage them, Increase training effectiveness. Therefore, in order to identify the impact of risk factors, should be considered in the different stages of the training process such as defining training needs, designing and planning training, providing for the training and evaluating the outcome of training. In this paper, by literature review and exploratory interviews, the risks are identified categorized in seven risk factors and 17 sub factors. Then, according to the four-step process of training, the range of effects has been determined by the Failure Modes and Effects Analysis (FMEA) method through three indicators: risk severity, probability of occurrence and probability of detection, and then the Risk Priority Number (RPN) has been calculated for each risk. The results show that there will be 16 risks in the critical area. This suggests that risks are prioritized for the analysis and allocation of resources, and the analyst team must be focused on reducing and eliminating the errors in the critical area.

    Keywords: Training process, Risk, occurrence, severity, likelihood
  • Abolfazl Samadian * Pages 81-98

    the purpose of the present study was to determine the impact of ethical leadership on organizational learning through the role of innovative organizational mediator in Islamic Azad University. The statistical population includes all the employees of the Central Organization of Islamic Azad University, 1535 persons who were selected by using Morgan table and stratified random sampling method. In order to collect data, three standard questionnaires of ethical leadership of Brown et al. (2005), Nifeh organizational learning (2001), and Siegel u0026 Kaimer (1978) innovative organizational climate were used. After collecting the questionnaires, data were analyzed by means of mean, standard deviation, percentage, frequency and tables through SPSS V22 software and statistical inference of data through structural equation modeling using LISREL software in two part measurement model. And the structural part was doneIn the first part, the technical characteristics of the questionnaire including reliability, convergent validity and divergent validity were investigated. In the second part, path coefficients and significant coefficients were used to investigate the research hypotheses. The results showed that due to the role of innovative organizational mediator, ethical leadership and its components have a positive and significant effect on organizational learning of central organization employees. Ethical leadership influences organizational learning; Ethical leadership affects innovative organizational climate; Organizational learning affects innovative organizational climate.

    Keywords: : Ethical leadership, organizational learning, Innovative organizational climate
  • Abbas Ghaedamini Harouni *, Reza Ebrahimzadeh Dastjerdi, Majed Maharani Barzani, Mehrdad Sadeghi De Cheshmeh Pages 99-134

    The purpose of this study was to determine the impact of knowledge management on human resource productivity through cultural capital and social capital (Case study: Islamic Azad University, Isfahan Branch). The purpose of the present study is to determine the purpose of the study and to collect the descriptive correlational data. The statistical population of this study consisted of all the staff of Islamic Azad University of Isfahan with 1000 students who were selected through Cochran sampling formula 287 as sample size by stratified sampling method. (Hershey & Goldsmith (1980) and Narapitoguchal Social Capital questionnaire, 1980), and Bourdieu Cultural Capital standard questionnaire (1999). The validity of the questionnaires was assessed based on content, formal and construct validity. And after the necessary terms, the validity of the case The reliability of the questionnaires was estimated 0.90, 0.91, 0.88, and 0.89, respectively, and the data were analyzed at the inferential level including structural equation modeling. The results showed that knowledge management through cultural capital has a positive and significant effect on human resource productivity which has a coefficient of 0.25 and social capital has a significant and positive effect on human resource productivity. It is 0.66 and also the direct impact of knowledge management on human resource productivity has a positive significant coefficient of 0.88.

    Keywords: Knowledge Management, cultural capital, Social Capital, Human Resource Productivity
  • Aeash Rasteh Moghadam * Pages 135-169

    The evolution of scientific theories takes place over the time, and Educational Administration (EA) as a field of study is of no exception. Therefore, understanding the conceptual developments in this field requires looking at it as a historical realm. The purpose of this article is to study of EA conceptual map through criticizing historical book of "The history of educational administration viewed through its textbooks". In order to achieve this goal, using the method of critique, the book has been examined from both external and internal aspects. Findings indicate that the mentioned book, despite having many positive features, suffers several shortcomings in answering its questions and achieving the goals and failed to draw a comprehensive map of the EA history. The article concludes by extracting lessons from EA global legacy for domestic researchers. The evolution of scientific theories takes place over the time, and Educational Administration (EA) as a field of study is of no exception. Therefore, understanding the conceptual developments in this field requires looking at it as a historical realm. The purpose of this article is to study of EA conceptual map through criticizing historical book of "The history of educational administration viewed through its textbooks". In order to achieve this goal, using the method of critique, the book has been examined from both external and internal aspects.

    Keywords: History of Educational Administration, Educational Leadership, School Management, Textbooks